Mitä tarkoittaa ilmalämpöpumpun lämpökerroin, COP?

Ilmalämpöpumpun COP

COP on ilmalämpöpumpun teoreettinen maksimitehokerroin. Sitä kutsutaan usein virheellisesti hyötysuhteeksi.

Nykyisin ilmalämpöpumppujen ilmoitettu suorituskerroin (COP, Coefficient Of Performance) lämmityskäytössä on jopa yli viiden (COP > 5), kun ulkolämpötila on +7 °C. Tällöin yhdellä kilowattitunnilla sähköä saadaan siirrettyä yli viisi kilowattituntia lämpöä. Ulkoilman kylmetessä suorituskerroin ja pumpun lämmönsiirtokyky heikkenevät. Kehittyneimmät pumput tuottavat vielä liki -20 °C pakkasella lämpöä lähes kahden suorituskertoimella (COP ≈ 2).

Tallennettu kategorioihin energiansäästö | Avainsanoina , , | Jätä kommentti

Ilmalämpöpumppu – hyvä valinta lämmitykseen

Ilmalämpöpumppujen suosio

Ilmalämpöpumppuja ostetaan yhä kiihtyvällä vauhdilla, vuonna 2017  lämpöpumppuja myytiin ensimmäisenä kolmena kuukautena 8000 kappaletta.
Vauhti on hurjaa ja tuntuu kiihtyvän sähköenergian kallistuessa öljyn rinnalla. Ilman lämpöä me emme voi elää,
siksi on kehitettävä aina parempia ja tehokkaampia lämmityslaitteita, niin myös ilmalämpöpumput ovat kehittyneen viimevuosikymmenen aikana hurjasti.

Ilmalämpöpumppuja Suomessa

Lämpöpumppuja oli suomessa 2017 vuoden lopussa yli 800 000, luultavasti tänä vuonna päästään lähes miljoonaan kappaleeseen.
Lämpöpumppuja asennetaan niin uusiin kuin vanhoihin asuntoihinkin.

Investointikustannus

Useat asunnon omistajat ovat huomanneet, että ilmalämpöpumppu säästää muutamassa vuodessa investoidun summan takaisin.
Luonnollisesti ilmalämpöpumpun asennuksen kustannus on huomattavasti pienempi kuin maalämpöpumpun, joten sijoitus on säästänyt itsensä takaisin hyvin nopeasti.
Ilmalämpöpumpun asennus on nopeaa (5-8) tuntia, joten asennuskustannuksetkin jäävät hyvin alhaiseksi maalämpöpumppuun verrattuna.

Yhden ilmalämpöpumpun sijasta kaksi tai useampi

On ilo ollut huomata vanhojen asiakkaiden tilaavan yhden tai useita uusia ilmalämpöpumpun samaan kiinteistöön.
Useat asiakkaat ovat halunneet toisen tai jopa kolmannen ilmalämpöpumpun huomatessaan siitä syntyvän suuren säästön.
Suurissa kiinteistöissä voi olla monta tilaa jotka vaativat ilmalämpöpumpun, joihinkin kiinteistöihin on asennettava useita ilmalämpöpumppuja, kun yksi ei ole riittävä.
Kiinteistö on joskus sen muotoinen, että yksi lämpöpumppu ei pysty työntämään lämmintä ilmaa jokaiseen tilaan, silloin on perusteltua asentaa ilmalämpöpumppuja useita kappaleita.

Useamman sisäyksikön omaava laite

Ilmalämpöpumppuja löytyy myös useamman sisäyksikön laitteita, silloin on hyvinkin tärkeää, että edustaja poikkeaa katsomaan kohdetta millaisiin paikkoihin on järkevää ja mahdollista asentaa usean sisäyksikön omaava laite.
Hyötyjä saavutetaan ulkoyksiköiden lukumäärällä, joka voi esteettisestä joissakin kohteissa olla hyvin tärkeä seikka, usean sisäyksikön laitteistossa on oltava hyvin tarkkana, ettei energiatehokkuus kärsi sisäyksiköiden monilukuisuuteen.

Tallennettu kategorioihin ilmalämpöpumppu | Avainsanoina , | Jätä kommentti

Ilmalämpöpumppu -säästötapa

Ilmalämpöpumpulla suuria säästöjä

Ilmalämpöpumppu on nykypäivänä lähes suosituin lämmitysmuoto vanhempiin sähkölämmitystaloihin. Ilmalämpöpumppu on useimmin kaikkein helpoin asentaa vanhempiin ja usein myös uudempiin asuntoihin, toimistotiloihin ja teollisuuteen. Ilmalämpöpumpun asennustekniikka on kehittynyt huimasti viimeisenä kymmenentenä vuotena. Energiataloudellisuuteen tähtää EU ja siksi ilmalämpöpumpun tuotekehitys on ottanut suuria askeleita eteenpäin, on päästy huikeisiin lämpötehokkuusarvoihin, mihin ei ole ennen päästy, kiitos EU:n. Tämän päivän ilmalämpöpumput pystyvät tuottamaan lämpöä vielä -30 asteen pakkasessakin ja toimintavarmuutta luvataan vielä sen ylikin, toki monet vanhemmat ilmalämpöpumputkin toimivat -30 asteen pakkasessa.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asennus

Ei ole aivan sama miten sen itselle asennuttaa, on ulkonäönkin kannalta suotuisaa asentaa ilmalämpöpumppu vähintäänkin samoin kuin naapurissakin se on asennettu. Ulkoyksikön päälle usein asennetaan kate tai piilotetaan kokonaan säleikön sisälle, joka on omiaan sellaisessa paikassa jossa sen näkee suoraan omalla pihalla. Joskus kysytään vaikuttaako säleikkö itse ilmalämpöpumpun toimintaan, siihen se ei vaikuta mitenkään, ulkoyksikkö on suunniteltu kestämään niin sadetta kun poutaakin.

Ilmalämpöpumpun asennukseen lupa

Joskus ilmalämpöpumppu vaatii luvan asennukseen, toki sellainen heltiää melko helposti koska naapurilla sellainen on jo, taloyhtiöt on oma lukunsa, vaikka naapuri sellaisen jo omistaa. Toisinaan sanotaan, että kerrostaloon ei voi asentaa ilmalämpöpumppua viilennystä varten, se tieto ei pidä paikkansa, ilmalämpöpumppu voidaan asentaa myös kerrostaloon, asennuksessa pitää ottaa huomioon asennuslupa jota haetaan taloyhtiöstä, luvassa pitää näkyä asennusliikkeen lupanumero/Y-tunnus sekä ilmalämpöpumpun asennuksen osalta, että sähköasennuksen osalta.

Tallennettu kategorioihin ilmalämpöpumppu | Avainsanoina , | Jätä kommentti

Ilmalämpöpumppu lämmittää nyt kaksi kerrosta yhdellä sisäyksiköllä

Ilmalämpöpumput ovat tulleet pysyväksi osaksi suomalaista lämmitysmuotovalikoimaa. Ilmalämpöpumppu löytyy nykyisin lähes joka talosta, tai ainakin siltä vaikuttaa, kun kulkee niin lähiöissä kuin haja-asutusalueellakin.

Aiemmin ilmalämpöpumppukeskustelua hallitsi lämmöntuottokertoimet ja muut sellaiset tekniset yksityiskohdat. Pohdittiin mahdollista energiansäästöä tai sitä, onko ilmalämpöpumpuista todella ratkaisuksi suomalaiseen talveen. Kukaan ei enää kyseenalaista asiaa. Jotkut ovat jopa oivaltaneet senkin, ettei pumppua tarvitse sulkea kovilla pakkasilla, vaikka COP laskisi tasan yhteen. Onhan tuolloinkin pumpun teho kuitenkin sama kuin suoran sähkölämmityksen, tosin tuotettuna huomattavasti miellyttävämmällä tavalla. Kaiken päälle, toisin kuin sähköpatteri, ilmalämpöpumppu puhdistaa huoneilmaa myös 30 asteen pakkasessa. Lue loppuun

Tallennettu kategorioihin asennuspaikka, ilmalämpöpumppu laitteistot | Avainsanoina , | 4 kommenttia

Helteeseen nääntyjän pelastuspaketti

Kuluneen kesän ennätystä helteet ovat ajaneet monet suorastaan tuskaantumisen partaalle. Moni toivoo hyvinkin epäsuomalaisesti, että tulisi viileämpää. Ilmalämpöpumppu olisi monille helteen ahdistamille suorastaan pelastus taivaasta. Vaikka ilmalämpöpumppu onkin tarkoitettu ennen kaikkea lämmittämiseen, on se ollut myös monen pelastus helteiden keskellä. Laadukkaat ilmalämpöpumput eivät ainoastaan lämmitä tarvittaessa, vaan viilentävät helteiset sisätilat mukaviksi kutsua jopa kavereita nauttimaan mukavista oloista muun naapuruston avatessa ikkunoita ja ovia entistäkin isommalle.

Ratkaisu helteiden tuomaan ahdistukseen on tuuletin, johon on teipattu pari kylmäkallea ilmastointiteipillä roikkumaan, tai sitten ei. Lue loppuun

Tallennettu kategorioihin huoneilma, ilmalämpöpumpun käyttäminen | Avainsanoina , , , , , | Jätä kommentti

Lämmityksissä tuhansien eurojen erot

Öljy kallein, maalämpö halvin

Jorma Ikosen ja Jouni Flinkkilän artikkeli on julkaistu Kumpostissa, joka on Kumpulan aluelehti. Julkaistu kirjoittajien luvalla.

Samantyyppiset talot, eri lämmitysmuodot, kaikilla sama sää ympäri vuoden. Kumposti vertaili energian kulutusta ja hintoja. Erot kustannuksissa ovat oletettua suuremmat.

Oikean vastauksen löytämiseksi otimme tarkasteluun Kumpulan pientalojen lämmitysenergian kulutuksen. Talojen ulkomittojen mukainen pohjapinta-ala on 78 neliömetriä ja kolmen kerroksen ala 235 neliömetriä.

Lämmönlähteenä niissä oli sähkö-, öljy-, kauko- tai maalämpö. Hybridejäkin löytyi. Sähkötaloissa oli lisänä 1 tai 2 ilmalämpöpumppua, öljylämmityksen lisänä osassa tiloja oli sähköinen lattialämmitys. Tulisijojakin löytyi ja sellaisia käytettiin kahden pumpun talossa,
joskin vähän.

Lue loppuun

Tallennettu kategorioihin energiansäästö | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Ilmalämpöpumppujen puhalluslämpötiloissa on eroja

Ilmalämpöpumppujen puhalluslämpötila

Puhalluslämpötila
Käyttöönottomittauksissa:
– panasonic  noin 60 astetta – laitteen käyntivirta on matala, joten ei voi kovin korkeaa lämmityslämpöptilaa voi antaa (5 amppeeria)
– mitsubishi parhaimmillaan FD-25 71,2 astetta, 6 metrin putkella, eli pitkällä – (7 amppeeria)
– En osaa sanoa, mistä ero johtuu, koska Panasonicissa mainostetaan korkeaa COP-arvoa.
– Pystyykö pumppu lämmittämään koko tarvittavan alan, jos toinen puhaltaa 10 astetta korkeampaa lämpötilaa. pystyykö lämmittämään kylmällsu

Ilmalämpöpumppujen käyttöönottomittauksissa olen huomannut merkittäviä eroja puhallusilman lämpötiloissa eri pumppumallien välillä. Periaatteessa laitteen käyntivirta jo kertoo, kuinka paljon ilmalämpöpumppu voi antaa lämpöä.

Esimerkiksi Panasonicin NE9JKE (LKE) Nordic -mallin käyntivirta on 5 ampeeria ja Mitsubishin FD-25:ssä käyntivirran vastaava luku on 7. Puhalluslämpötilassa ero tarkoittaa suurimmillaan jopa 10 astetta. Panasonicille olen mitannut noin 60 astetta ja Mitsubishille parhaimmillaan jopa 71,2 asteen puhalluslämpötilan.

En osaa sanoa, mistä ero varsinaisesti johtuu sillä Panasonicissa (CS-HE9LKE) mainostetaan olevan korkea lämpökerroin, eli COP-arvo. Sen COP on  5,22. Mitsubishin lämpökerroin on pikkuisen parempi 5,33 (FD-25VABH).

Puhalluslämpötilojen ero vaikuttaa siihen, kun mietitään millaisen alan ilmalämpöpumpun pitäisi jaksaa lämmittää. Ääriolosuhteissa, kuten Suomen kovissa pakkasissa puhalluslämpötilalla on todella merkitystä.

Tallennettu kategorioihin ilmalämpöpumppu, ilmalämpöpumppu laitteistot, lämpötila | Avainsanoina , , , , , | Jätä kommentti

Sisälämpötilan säätäminen ilmalämpöpumpulla lämmitettäessä

Ilmalämpöpumpun säätö

Ilmalämpöpumpun hyödyt menetetään, jos ilmalämpöpumpun asetukset on säädetty väärin muuhun lämmitykseen nähden.

Ilmalämpöpumpun lämpötila-asetukset on hyvä säätää pari astetta korkeammiksi kuin muun lämmityksen. Tai oikeastaan toisin päin. Muu lämmitys säädetään pari astetta alhaisemmaksi kuin ilmaläpöpumpun säädöt. Ilmalämpöpumpun asteluku määrittelee silloin oikean huonelämpötilan.

Jos keskuslämmitys on säädetty antamaan saman tai korkeamman lämpötilan kuin ilmalämpöpumppu, pumppu ei lämmitä silloin ollenkaan. Jos ilmalämpöpumppu on sen lisäksi automaattiasennossa pumppu jopa jäähdyttää ilmaa, vaikka ulkona olisi pakkasta.

Lue loppuun

Tallennettu kategorioihin huoneilma, ilmalämpöpumppu, ilmalämpöpumpun säätäminen, lämpötila | Avainsanoina , , , , , , , | 2 kommenttia

Näin lasket ilmalämpöpumpun säästön

Ilmalämpöpumppulla säästää

Ilmalämpöpumpun säästöjen laskemisessa ei kannata olla pelkkien mainosten varassa. Mainoksissa ei välttämättä liioitella hyötyjä, mutta aina ei saavuteta optimiolosuhteita. Toisaalta on etukäteen on mahdoton saada tutkittua tietoa omista olosuhteista. Mihin sitten voi perustaa päätöksensä?

Ilmalämpöpumpun COP-arvo kertoo sen hyötysuhteesta, eli siitä, miten monta kilowattia lämpöä saadaan tuotettua yhdellä kilowatilla sähköä. Edullisimpien mallien arvot liikkuvat vähän päälle 3:ssa parhaiden päästessä jopa kertoimeen 5,5. Kilowatti sähköä tuottaa siis parhaimmillaan noin 5,5 kilowattia lämpöä.

Laitteen kulutus kilowatteina kertaa COP-arvo = kuinka monta kilowattia lämpöä tuotetaan yhdellä kilowatilla sähköä.

Jos sähkön hinta on 8 senttiä kilowattitunnilta ja laitteen COP-arvo 4,5 (Esim. Mitsubishi Electric GE 25), kahdeksalla sentillä saat lämpöä  36 sentin edestä verrattuna suorasähkölämmitykseen.

Sähkönhinta (senttiä / kilowattitunti) kertaa COP-arvo = laitteen rahallinen hyöty.

Mielenkiintoinen aihe on sitten arvioida lämmityksen osuus omassa sähkönkulutuksessa. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että puolet sähkönkäytöstä kuluu lämmitykseen. Toinen huomioitava asia on se, että ilmalämpöpumpulla ei yleensä pystytä lämmittämään koko taloa kerrallaan. Pohjaratkaisusta riippumatta kaksikerroksisessa talossa yhdellä ilmalämpöpumpulla lämmitetään korkeintaan yksi kerros. Jos yksi kerros on noin puolet lämmitettävästä asuinpinta-alasta, ilmalämpöpumpun säästö täytyy laskea vain siitä osasta lämmityssähköä, jota se todella vähentää. Toisin sanoen säästö kohdistuu puoleen koko sähkönkulutuksesta. Eli, jos sähkönkulutuksesi on 20 000 kilowattia vuodessa, puolet siitä menee lämmitykseen (10 000 kw) ja ilmalämpöpumppu lämmittää puolet kämpästä (5000 kw), on sähkönsäästösi n. 3990 kilowattia vuodessa.

Sähkönkulutus jaetaan neljällä ja jäännös jaetaan COP-arvolla ja jäännös vähennetään sähkönkulutuksen neljänneksestä = sähkönsäästösi kilowatteina.

Rahana se tarkoittaisi seuraavanlaista säästöä:

3990 kwh x 0,08 €/kwh = 320 €

Säästö olisi noin 40 prosenttia koko 800 euron lämmityssähkönkulutuksesta. Mitä korkeammat lämmityskulut ovat, sitä suurempi säästö saavutetaan ja sitä nopeammin laitteen hinta on kuoletettu.

Lisätietoa hankintapäätöksen tekemiseen:

Tallennettu kategorioihin ekologisuus, energiansäästö, ilmalämpöpumpun käyttäminen, ilmalämpöpumpun ostaminen | Avainsanoina , , , , , , , , , , , , | 4 kommenttia

Sähkönkulutuksen ja energiansäästön laskeminen

Sähkön ja sähkönjakelun kilpailuttaminen on nykyään melko helppoa. Hyvän lähtökohdan antavat erilaiset sähkönkulutus laskurit. Yksi tällainen laskuri on Energy Brokers Finland Oy:n Kilpailuttaja.fi (uusi versio Vaihtovirta.fi-palvelusta).

Näin käytät sähkönkilpailuttajaa:

  1. Klikkaa etusivulta ”Sähkön kilpailutus”
  2. Valitse ”Sähköä kotiin”
  3. Valitse asumismuoto ja lämmitystapa sekä nykyiset sähkötoimittajasi
  4. Valitse nykyinen sopimustyyppisi ja käyttämäsi sulakekoot
  5. Ilmoita nykyinen sähkönkulutuksesi tai tee siitä arvio klikkaamalla ”Avaa kulutuslaskuri” (merkitse asunnon pinta-ala ja asukkaiden lukumäärä sekä käytetäänkö sähkökiuasta)
  6. Nyt saat säästölaskelman, mutta kokeile vaihtoehdoista vielä, kuinka paljon ekoenergian tai tuulisähkön käyttö vaikuttaa hintaan.

Riippuen sopimuksen kestosta, sinulle saatetaan tarjota eri yhtiöiden palveluja.

Mielenkiintoista minusta on se, että ekosähkö ei ollut juuri kalliimpaa kuin nykyinen sähköni: Yleisähkönhinta oli hieman huokeampi, perusmaksu hieman korkeampi, mutta kokonaisarvio on vain yhden (1) euron enemmän vuositasolla kuin nykyinen sähkölaskuni.

Laskuri ei ota huomioon takan käyttöä. On lähestulkoon mahdoton laskea takan vaikutusta lämmityssähkön säästöön. Karkea arvio on, että aktiivinen takan käyttäjä, voi laskea kulutuksesta puolet pois.

Tallennettu kategorioihin energiansäästö, ilmalämpöpumppu | Avainsanoina , , , , , , , , , , , , | Jätä kommentti