Mihin ja miten lämpöpumppu pitäisi asentaa?

Ilmalämpöpumpun asennuksessa on hyvä huomioida ilman luonnollinen kulku rakennuksen eri tilojen välillä. Koska ilmalämpöpumppu puhaltaa lämmintä ilmaa, tulisi se asentaa siten, että se on mahdollisimman avaralla paikalla, eli paikalla, josta lämmin ilma pääsee leviämään esteettömästi  mahdollisimman suureen osaan asuntoa. Tämä voi toki olla esteettinen ongelma, koska lämmitysteknisesti paras paikka voi olla juuri se paikka, johon ei suurin surminkaan haluaisi asentaa isoa sisäyksikköä, kaiken kansan nähtäville. Useimmiten paikka onkin kompromissi. On pyrittävä löytämään kohta, josta lämmin ilma pääsee leviämään mahdollisimman esteettömästi pilaamatta kuitenkaan perhesuhteita, erityisesti kauneutta arvostavan kumppanin kanssa. Kompromississa ei kuitenkaan kannata mennä kaappi- tai komeroasennukseen, koska investointi muuttuu hyödyttömäksi ilmakierron estyessä. Lisäksi tilan avaruus vaikuttaa käynnin tasaisuuteen, ahtaille tiloille tyypillinen pätkiminen, päälle – pois – päälle, jää pois.

Toiseksi kannatta huomioida se, ettei asenna sisäyksikköä liian lähelle lämmönlähteitä, kuten takkaa. Takan lämpö saattaa hämätä sisäyksikön termostaattia luulemaan, että tila on lämmin, vaikka suurin osa talosta olisikin hyytävän kylmä. Näin ilmalämpöpumppu pysyy toimettomana, vaikka työtä olisi oikeasti 150 m2:n edestä. Tosin eräät ilmalämpöpumput on varustettu kaukosäätimen lämpötila-anturilla, joten tämäntyyppinen ILP voidaan myös asentaa takkatiloihin. Pääsääntöisesti  mikäli talossa on takka ja tila antaa myöden, niin sisäyksikkö kannattaa asentaa siten, että sen puhallus suuntautuu takkaa päin, jolloin takan lämpimän ilman kierrätysjärjestelmä tehostaa lämmön leviämistä asuntoon. Tiivistetysti siis kauas takasta, mutta suunnattuna takkaan päin, niin ilmalämpöpumppu antaa parhaimman tehonsa.

Lisäksi sisäyksikön sijoittelussa on hyvä ottaa huomioon laitteen jäähdytyksessä syntyvän kondenssiveden johtaminen turvallisesti viemäriverkostoon. Yksinkertaisinta se on toteuttaa asentamalla sisäyksikkö esimerkiksi kodinhoitohuoneen tai wc:n ulkoseinään. Eräs asia on sanottava tässä yhteydessä. Mikäli asennuskohteessa on useampi kuin yksi kerros, ei ilmalämpöpumpun sisäyksikköä kannata asentaa yläkertaan. Se on siellä hyödytön. Lämpö nousee ylös, joten lämpimän ilman saaminen alakertaan on aina ensisijainen tavoite ja siksi sisäyksikkö asennetaan alas. Poikkeuksen tästä muodostaa se, mikäli ilmalämpöpumppua halutaan käyttää ennen kaikkea kesäaikaiseen viilennykseen. Viilennys tarkoituksessa sisäyksikön voi asentaa myös yläkertaan, mutta lämmitystarkoituksessa kyseessä on useimmiten hukkainvestointi, ellei yläkerta ole poikkeuksellisen suuri.

Kategoria(t): asennuspaikka, esteettisyys, ilmalämpöpumppu Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *