Yhä useamman omakotiasujan ja mökkiläisen tulevien tarpeiden ostoslistalla on ilmalämpöpumppu. Ajatuksissa siintää tasainen lämpö alhaisilla kustannuksilla. Eikä ilmalämpöpumpun ekologisuuskaan ole mitenkään pahitteeksi hiilijalanjälkeään pienentävän kuluttajan ajatuksissa. Kuluttajan on kuitenkin hyvä istua alas ja laskea kulutusta ennen ilmalämpöpumpun hankintaa vanhaan omakotitaloon. Tarkoitan konkreettista kulutuksen laskemista. Hankintapäätöstä tehdessä on käydä läpi ainakin seuraavat laskelmat, ettei tavoiteltu säästö katoa virheelliseen hankintapäätökseen.
1. Miten paljon laite tosiasiallisesti vähentää asennuskohteen sähkönkulutusta.
Laitteen tuottama säästö on sidoksissa erityisesti siihen, mikä on sähkön kulutuksen osuus sähkön kokonaiskulutuksesta tai lämmityksen osuus koko energiankulutuksesta. Saavutetuun säästöön vaikuttaa myös se, mitä muita lämmitysmuotoja kiinteistössä käytetään. Suoran sähkölämmityksen varassa oleva talo voi saavuttaa jopa merkittävän säästön oikein valitulla ilmalämpöpumpulla. Toisaalta säästö voi jäädä pieneksikin, mikäli pumppu asennetaan väärin tai väärään paikkaan.
2. Laitteen kokonaishinta
Laitteen kokonaishinnalla on merkittävä vaikutus hankinnan kokonaistaloudelliseen arviointiin. Kokonaishinta tarkoittaa siis hintaa joka muodostuu laitteen lisäksi asennuskustannuksista. Ennen hankintapäätöstä olisi hyvä myös konsultoida laitteen asentajaa, erityisesti asennuspaikan ja -tavan valinnan suhteen. Todelliset asennuskustannukset saattavat olla jotain muuta kuin mainoksessa lukee. Syy tähän on siinä, että mainosten hinnat ovat standardi asennukselle märiteltyjä. Heti kun asennus muuttuu muuksi kuin periasennukseksi, myös hinta muuttuu.
3. Kokonaisarviointi
Arvioitaessa investoinnin hyödyllisyyttä on laskettava koska investointi on kuolettanut itsensä. Suoraan sanottuna ilmalämpöpumppua ei kannata hankkia, mikäli se ei kykene alentuneilla energiakuluilla kattamaan hankinta- ja asennushintaansa elinkaarensa aikana. Kokonaisuuden on päästävä vähintään nolla tasoon, jotta hankinta on järkevä ja silloinkin perusteiksi muodostuvat muut tekijät, kuten ilmanpuhdistuminen ja viilennystoiminto, energiansäästön sijaan. Harkittaessa ilmalämpöpumpun hankintaa on siis hyvä laskeskella kokonaisuutta. Miten paljon esimerkiksi muun energian kuten öljyn kulutus vähenee? Mikä on sähkön kulutuksessa syntyvä tosiasiallinen säästö?
Itse olen sitä mieltä, että vaikka teenkin asennuksia ja myyn laitteita, ettei niitä kannata hankkia, ellei niillä ole saavutettavissa aitoa hyötyä. Hyöty on joko alentuneet energiakustannukset ja/tai sisäilman laadun parantuminen eli asumismukavuuden lisääntyminen. Uudisrakentamisessa ilmalämpöpumppu on varteenotettava vaihtoehto heti alun alkaenkin. Olenkin käsitellyt asiaa tässä lähinnä lämmitysmuodon vaihtajan näkökulmasta ja heitä on paljon. Ehkä tällä hetkellä mietit sinäkin, neuvoni on laskin käteen ja tutkailemaan aiempia energialaskuja. Totuus löytyy laskemalla ja sitten kaupoille.
One Reply to “Ostoslistalla ilmalämpöpumppu”