Ilmalämpöpumppu lämmittää nyt kaksi kerrosta yhdellä sisäyksiköllä

Ilmalämpöpumput ovat tulleet pysyväksi osaksi suomalaista lämmitysmuotovalikoimaa. Ilmalämpöpumppu löytyy nykyisin lähes joka talosta, tai ainakin siltä vaikuttaa, kun kulkee niin lähiöissä kuin haja-asutusalueellakin.

Aiemmin ilmalämpöpumppukeskustelua hallitsi lämmöntuottokertoimet ja muut sellaiset tekniset yksityiskohdat. Pohdittiin mahdollista energiansäästöä tai sitä, onko ilmalämpöpumpuista todella ratkaisuksi suomalaiseen talveen. Kukaan ei enää kyseenalaista asiaa. Jotkut ovat jopa oivaltaneet senkin, ettei pumppua tarvitse sulkea kovilla pakkasilla, vaikka COP laskisi tasan yhteen. Onhan tuolloinkin pumpun teho kuitenkin sama kuin suoran sähkölämmityksen, tosin tuotettuna huomattavasti miellyttävämmällä tavalla. Kaiken päälle, toisin kuin sähköpatteri, ilmalämpöpumppu puhdistaa huoneilmaa myös 30 asteen pakkasessa.

Ilmalämpöpumppujen kehitys on vienyt siihen, ettei harkittavien ominaisuuksien lista lopu enää energiatehokkuuteen ja sisäyksikön kaukosäädettävyyteen. Nyt on  aidosti mahdollista miettiä sitä, mitä ominaisuuksia tarvitsee ja haluaa sekä minkälaisella kokoonpanolla haluaa lämmittää esimerkiksi tyypillisen suomalaisen puolitoistakerroksisen talon.

Perinteinen ratkaisu oli asentaa kaksi pumppua. Kokonaisuus sisälsi siis yksinkertaisuudessaan kaksi sisä- ja ulkoyksikköä. Eli tuplasti huollettavaa. Joissakin tapauksissa yläkerran pumpun todellinen hyöty oli lähinnä moraalinen, se toi omistajalleen henkistä hyvinvointia. Hyvin monissa tapauksissa, varsinkin, jos yläkerta ei ole kovin iso olisi alakerran pumppu riittänyt yksin, oikein sijoitettuna, huolehtimaan koko rakennuksen lämmityksestä,

Tänään pumpun valinta on vaikeampaa, koska mahdollisuuksia on aiempaa enemmän. Yleisin ratkaisu esimerkiksi kaksikerroksiseen taloon alkaa olla ns. multi-split laitteet, joissa on yksi ulkoyksikkö, johon on liitetty kaksi tai useampi sisäyksikkö. Riittävän tehokkaan ulkoyksikön hankinnalla voidaan päästä tilanteeseen, jossa huollettavia ja mahdollisesti hajoavia koneita on pienin mahdollinen määrä, joka täyttää tarpeen.

Alan “uutuutena” on saatavana pumppuja, joiden sisäyksikössä on kaksoisohjaussiivekkeet. Kyseinen sisäyksikkö kykenee puhaltamaan lämpöä kahteen eri suuntaan samanaikaisesti. Siivekkeillä mahdollistetaan esimerkiksi se, että  yksi sisäyksikkö puhaltaa lämpönsä niin ylä- kuin alakertaankin. Toiminnon tehokas hyödyntäminen edellyttää sopivaa asennuspaikkaa, jossa on otettu erityisen hyvin huomioon virtaukset.

Kaiken päälle kehittyneimmät pumput osaavat tunnistaa ihmisen läsnäolon huoneessa ja säätää lämpöä sen mukaisesti tarvittaessa lisää tai vähemmälle. Siinä voi yksinkertaisempi asentaja jäädä seisomaan oviaukkoon ihmettelemään, mitä sisäyksikkö tekee, kun se lisää tai vähentää lämpöä aina sen mukaan, kummalla jalalla paino sattuu kulloinkin olemaan.

4 Replies to “Ilmalämpöpumppu lämmittää nyt kaksi kerrosta yhdellä sisäyksiköllä”

  1. Moikka,

    Minkä hintainen olisi ilmalömpöpumppu 4 tai 5 sisäyksikköä? Asennettuna.

    Jean Juslin says:
  2. Hei!
    Hinta perustuu tapauksessasi hyvin pitkälti sisäyksiköiden sijaintiin suhteessa ulkoyksikköön.
    Hinta-arviota ei voi määrittää näistä seikoista johtuen.

    Pekka Laine says:
  3. Kaksikerroksinen omakotitalo, 1960/1980, vesipatterilämmitys. Alakerrassa et, oh, k, mh, vc. Eteisestä avoin portaikko yläkerran halliin, 2mh, kh, vh. Mh:t talon päädyissä, kh ja vh näiden välissä. Kh ja mh:t, ovi hallista, vh läpikuljettava, ovi kumpaankin mh:seen. Ajatus olisi asentaa lämpöpumppu halliin (portaikkoon), puhallus portaikosta alas. Tärkeää jäähdytys kesällä. Ratkaisun toimivuus? Hinta?

    Risto Tvilling says:
  4. Hei Risto!
    Kahden sisäyksikön laite on hyvä ratkaisu, varsinkin, jos ei kylmäputkin yhteismitta ole kovin pitkä?
    Hinnan voin antaa, kun tiedän tarkan paikan yksiköille ja miten toteutetaan kylmäputkien veto sisäyksiköille?
    Voitko laittaa sähköpostiin tietoja ja mahdollisesti joitakin kuvia asennuspaikoista?

    Pekka Laine says:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *