Mikä on ilmalämpöpumppu?

Ilmalämpöpumpun energiantuotto

Ilmalämpöpumppu siirtää lämpöenergiaa ulko- ja sisäyksikön avulla. Sisätilan lämpötilaa säädellään siirtämällä lämpöä ulkoilmasta sisäilmaan kylmäaineen avulla ja tarvittaessa päinvastoin sisäilman jäähdyttämiseksi. Perustoimintaperiaate on samanlainen kuin jääkaapilla. Suurimmat ja tärkeimmät erot ovat puhaltimet, nelitieventtiili ja ulko- ja sisäyksikön ohjauselektroniikka. Ilmalämpöpumpun huippuunsa kehitetty elektroniikka ja teknologia antaa parhaan mahdollisen energiatuoton jokaiselta kuluttamalta sähkökilowatilta.

ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu säästää jopa 50 % lämmityskuluissa.

Ilmalämpöpumppu osina

Ilmalämpöpumppu koostuu ulkoyksiköstä ja yhdestä tai useammasta sisäyksiköstä. Ulko- ja sisäyksikön välillä ovat kylmäaineputket, joita pitkin kylmäaineeseen sitoutunutta energiaa siirretään. Lisäksi yksiköiden välissä on sähkökaapeli yksiköiden välistä sähkön- ja tiedonsiirtoa varten. Ulkoyksikön pääosia ovat puhallin, höyrystin ja kompressori. Sisäyksikön muodostavat puhallin ja lauhdutin. Lisäksi pumpuissa voi mallin ja varustelutason mukaan olla muun muassa invertteri, ionisaattori, ympäristöä tarkkaileva silmä, ultraäänisuodatin ja happirikastin.
Ilmälämpöpumppujen sisäyksiköissä on lattiaan, seinään että kattoon kiinnitettäviä malleja.

Ilmalämpöpumpun hyödyt

Ilmalämpöpumpulla lämpöä voidaan siirtää ulkoilmasta sisäilmaan huomattavasti edullisemmin kuin tavanomaisella sähkönvastukseen perustuvalla sähkölämmityksellä. Nykyisin ilmalämpöpumppujen ilmoitettu suorituskerroin (COP, Coefficient Of Performance) lämmityskäytössä on jopa yli viiden (COP > 5), kun ulkolämpötila on +7 °C. Tällöin yhdellä kilowattitunnilla sähköä saadaan siirrettyä yli viisi kilowattituntia lämpöä. Ulkoilman kylmetessä suorituskerroin ja pumpun lämmönsiirtokyky heikkenevät. Kehittyneimmät pumput tuottavat vielä -20 °C pakkasella lämpöä jopa kahden suorituskertoimella (COP ≈ 2).

Ilmalämpöpumpun suosio on erittäin suuri Suomalaisten asunnoissa ja kasvaa vuosi vuodelta sähkön hinnan nousun kasvaessa kovaa vauhtia.

Tutustu VTT:n ilmalämpöpumppuvertailuun.

Lisätietoja:

Enegiansäästö ja -kulutus: